luni, 12 iulie 2010

Aflarea adevărului

O legendă găsită pe internet spune că în Evul Mediu un om a fost acuzat pe nedrept că a omorât o femeie. Adevaratul asasin era un om foarte influent al acelor vremuri și de aceea se căuta un țap ispășitor pentru a ascunde adevăratul vinovat.
Judecătorul, fiind și el complice la toată minciuna, a încercat să pară cât mai corect. I-a spus acuzatului:
,,- Se știe despre tine că ești un om credincios, devotat lui Dumnezeu. Să lăsăm soarta ta în mâinile Lui. Vom scrie pe două hârtii separate cuvintele ,,vinovat” și ,,nevinovat”, iar tu vei alege una din ele. Astfel Dumnezeu îți va decide destinul!
Bineînțeles, judecătorul corupt scrisese același cuvânt, ,,vinovat”, pe ambele foi, însă bietul om nevinovat și-a dat seama că era o capcană. Nu avea scăpare. A fost pus să aleagă una dintre cele două hârtii. Omul și-a închis ochii și a stat să se gândească preț de câteva momente, iar când sala începuse să-și piardă răbdarea, și-a deschis ochii, a pus un zâmbet ciudat pe față și a ales una dintre cele două foi, pe care a băgat-o în gură și a înghițit-o repede. Surprinși, dar și indignați, cei prezenți au vociferat:
,,- Cum, ce e asta? Cum vom putea ști verdictul?
Bărbatul le-a raspuns:
,,- Foarte simplu! Citim foaia care a rămas și vom ști ce scria pe cea pe care am ales-o eu!”
Judecătorul și ceilalți oameni care au încercat să-l găsească vinovat au fost nevoiți să-l lase liber și nu l-au mai deranjat niciodată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu