miercuri, 21 septembrie 2011

Johnny Răducanu

După Fănuş Neagu, Brăila mai pierde un nume mare. Johnny Răducanu .
Pe numele sau adevarat Raducan Cretu, Johnny Raducanu s-a nascut la Braila, la 1 decembrie 1931, intr-o familie de romi cu traditii muzicale de peste 300 de ani, de pe timpul lautarului Petre Cretu Solcanu.
Johnny Raducanu a fost supranumit de catre marele jazzolog american Leonard Feather 'Mr. Jazz Of Romania', contrabasist, pianist, compozitor, aranjor si lider de formatie, fiind cel mai cunoscut si iubit muzician roman de jazz, atat in tara cat si peste hotare, potrivit Agerpres.
"Brăila, pentru mine, reprezintă tot ceea ce a însemnat şi pentru marile personalităţi de la Mihail Sebastian la Nae Ionescu, Panait Istrati, Ana Aslan, Fănuş Neagu. Aici am învăţat să îndrăgesc muzica. Eu mă trag dintr-o familie de muzicanţi. Petre Solcanu-Creţu, care era un lăutar vestit, dintr-un lung şir de truveri, era un fel de Frank Sinatra. Şi de acolo mă trag, din partea tatălui. Mama şi tata cântau pe note, tata era contrabasist, cânta la Filarmonică şi eu m-am născut în casă cu sonatinele lui Beethoven, Schubert, Mozart, prietenii mei."
Dumnezeu sa-l odihneasca!

2 comentarii: