vineri, 15 mai 2009

Noua moda de mariaj, casatoriile in trei sau «triadele»

Casatoriile in trei reprezinta ultima moda de mariaj care a inceput sa faca valuri in Statele Unite ale Americii. Triada, cum mai este numita casatoria intre trei persoane, este, potrivit Abby Ellin, de la The Daily Beast, “urmatoarea frontiera a mariajului”.
In urma cu 18 luni, Sasha Lessin, de 68 de ani, si Janet Kira Lessin, de 55 de ani, (casatorite legal din anul 2000), au decis sa “se casatoreasca” intr-o ceremonie publica cu Shivaya, “sotul” lor. “Vreau sa mergem pe strada mana in mana, sa traim impreuna in mod deschis si sa ne aratam relatia. Si, de asemenea, sa avem toate drepturile mostenitorilor, reducerile de impozite si tot restul”, a spus Sasha. La randul ei, Janet Lessin sustine ca “trebuie sa avem tot dreptul sa mostenim de la fiecare si sa vizitam pe fiecare dintre noi - nu-mi pasa cum ii spunem, insa noi nu suntem cetatenii de mana a doua. Orice persoana care vrea sa se casatoreasca cu toate drepturile si obligatiile unui mariaj ar trebui sa aiba dreptul legal sa o faca. Argumentul fals ca mariajul este dedicat procrearii este ridicol”.
Organizatia lui Lessins, World Polyamory Association (http://www.worldpolyamoryassociation.org/ ), a demarat o campanie pentru legalizarea casatoriilor intre trei persoane. Denumirea de triada a fost data de World Polyamory Association. Abby Ellin sustine ca aceste “uniuni” nu au la baza sexul cu parteneri multipli si nu sunt relatii in care o persoana are legaturi cu alte doua, care nu sunt implicate una cu alta. “Triadele” presupun ca fiecare din cei trei parteneri sa aiba relatii complete si totale cu ceilalti doi. Robyn Trask, directorul executiv al organizatiei nonguvernamentale Loving More (http://www.lovemore. com/ )din Loveland (Colorado), afirma ca in SUA exista in prezent circa 50.000 de poliamoristi, din care 25% traiesc in “triade”. Valerie White, care conduce organizatia Sexual Freedom Legal Defense and Education Fund (Fundatia pentru Educarea si Apararea Legala a Libertatii Sexuale), considera ca “triadele sunt un mijloc extraordinar de a creste o familie”.
Nu este aceasta poligamie?
Ei spun polyamory (Poliamorul). De unde provine aceasta denumire? Provine de la combinarea a doua expresii - una greceasca, “poly” si una latina, “amor”.Poliamorul este dorinta, practica sau acceptarea mai multor iubiri, relatii intime, in acelasi timp cu stiinta completa si consensul fiecaruia dintre cei implicati.
Si daca se legalizeaza casatoria in 3 nu mai exista amanti sau amante?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu