duminică, 15 noiembrie 2009

Ce ne-ar putea distruge specia?

Disparitia definitiva a speciei umane este un scenariu plauzibil, insa el s-ar putea petrece numai in urma unui concurs de imprejurari catastrofale, au conchis cercetatorii Universitatii Colorado Denver, din SUA.

Exceptand distrugerea completa a globului pamantesc, cred oamenii de stiinta, niciun eveniment singular nu ne-ar putea eradica rasa. De asemenea, toate scenariile de extinctie ar fi cumva de natura intentionata, malitioasa sau nu, a celor aflati la putere. Se sugereaza deci ca rasa umana insasi isi va determina in cele din urma soarta.

Pentru realizarea studiului, liderul de proiect Tobin Lopes si echipa sa au folosit o abordare standardizata de scenariu planificat denumita "logica intuitiva", care se aplica in mod normal predictiilor afaceresti, economice si in general activitatilor cu potential de a produce anumite rezultate.

Concluzia studiului s-a sprijinit pe conturarea a trei scenarii care ar putea pune capat speciei umane. Fiecare este constituit din mai multe evenimente, precum pandemii, razboaie, anomalii climatice si impactul cu un meteorit, fapte care succedandu-se ar culmina intr-un efect domino distrugator.

Lansarea unor focoase nucleare, eruptia unei boli, efectele neprevazute ale avansului tehnic si medical sau schimbari neobisnuite ale mediului ar trebui luate in considerare pe tot globul, cred oamenii de stiinta, ca factori de natura sa conduca la lichidarea speciei noastre.

"Efectele secundare ale tehnologiei si ale schimbarilor climatice sunt prezente chiar acum in vietile noastre si aceasta le da cel mai inalt grad de periculozitate in opinia mea", a declarat Lopes. Un alt cercetator, Sergio Dani de la Institutul de Cercetare Medicala si Ecologica Medawar din Brazilia, opineaza ca "aurul, carbunele si petrolul afecteaza nu doar societatile umane, dar chiar soarta omenirii prin acumularea in organisme a arsenicului antropogenic, o arma invizibila de distrugere in masa si de transformare a evolutiei".

Dani a explicat ca exploatarea acestor resurse provoaca ridicarea unor mari concentrari de arsenic in biosfera, oamenii numarandu-se printre organismele cel mai putin rezistente la aceasta substanta. Cu toate acestea, "rasa umana are sanse mici sa dispara fara un set de evenimente dificile, severe si catastrofale. Am fost foarte surprinsi de greutatea cu care am reusit sa ne gandim la scenarii plauzibile care ar duce la disparitia speciei umane", a declarat Lopes.



Sursa: Discovery

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu