joi, 19 noiembrie 2009

Pactul secret al cîntăreţei Edith Piaf cu văduva boxerului Marcel Cerdan

Campionul mondial la box, Marcel Cerdan, împreună cu soţia, Marinette, şi cu doi dintre cei trei copii ai lor, în 1947

Trei puşti mărunţei, pieptănaţi şi îmbrăcaţi ca de duminică, cu pantofiorii lustruiţi. Paul, 2 anişori, îmbrăcat în pantalonaşi bufanţi, îi dă mîna doamnei în negru. Renée, 4 anişori, îşi ţine de mînă frăţiorul mai mic. Cel mai mare dintre ei, Marcel, 6 ani, îmbrăcat într-un sacou de twed, închide plutonul. Nişte puştani de Casablanca deghizaţi în mici parizieni, în această zi din anul 1950, o zi de excepţie. Mama acestora le-a explicat: "O să vedeţi o doamnă, care este una dintre «prietenele» tatei, mai precis era, pentru că tata este acum în ceruri. Ea se numeşte Edith, va trebui să fiţi drăguţi cu ea". Marcel, Renée şi Paul n-au de ce să se străduiască:


Edith descinde cu o grămadă de jucării şi, deodată, pare a-i adora. Ei o vor revedea pe "tata Edith" la Casablanca, sau la ea, la Paris. Şi, încet, încet, ei vor ghici, vor admite ceea ce multora, 60 de ani mai tîrziu, le va veni greu să creadă. Că această doamnă, această cîntăreaţă celebră în toată lumea era amanta - dar, Dumnezeule mare! ce cuvînt oribil - dragostea nebună a tatălui lor, campionul mondial de box Marcel Cerdan. Şi că ea va deveni cea de-a doua mamă a lui Marcel junior, cu binecuvîntarea adevăratei lor mame, Marinette.
"Marcel nu era numai amantul meu"
Nefericirea poate uni. Cînd înfiorătoarea ştire le-a lovit, în dimineaţa zilei de 28 octombrie, pe cele două femei, aflate la o depărtare de mii de kilometri, ele au crezut că vor muri. Una dintre ele a aflat vestea la ea acasă, la Casablanca, iar cealaltă, în momentul trezirii sale, în camera unui hotel american. Avionul pe care omul vieţii sale îl luase pentru a ajunge la New York se zdrobise de un munte din Insulele Azore. Marinette avea 24 de ani, o vîrstă deloc potrivită pentru a se trezi văduvă, cu 3 copii. Edith Piaf, 33 de ani, o vîrstă la care, după ce avusese numeroase experienţe amoroase, ce o lăsaseră cu inima zdrobită, nu mai putea spera să-i iasă în cale o nouă dragoste. "Erau două Piaf, ne confirmă prietena sa, Ginou Richer: cea de dinaintea morţii lui Marcel, şi cea de după moartea lui, care nu şi-a mai revenit niciodată". Piaf scria, la puţin timp după tragicul accident: "Nu pot trăi fără el. Nu era numai amantul meu. Era micuţul meu, băieţaşul meu... Sufăr. Pielea mea, sufletul meu, mi-e rău de-mi vine să urlu...".
De cînd se îndrăgostiseră nebuneşte unul de celălalt, în martie 1947, în casa unor prieteni din Chicago, aceste două personaje renumite, amîndoi foşti copii ai străzii, plecaţi în acelaşi moment să cucerească America, unul cu pumnii săi, celălalt cu vocea sa, nu se mai despărţiseră. În ciuda obligaţiilor lor profesionale. În ciuda Marinettei, soţia la care Edith nu dorea să renunţe. În 1949, divorţul ar fi fost un scandal. Inadmisibil pentru public. Pentru Marcel şi pentru Edith, care se ruga, în fiecare zi, la Sfînta Tereza de Lisieux.

Un artificiu pentru a se încerca salvarea cîntăreţei

Ce se ştie la ferma de la Casablanca, unde se retrăsese Marinette? Se ştie. O mediteraneană devotată căminului ştie că bărbaţii îşi pot permite, uneori, libertăţi asupra cărora este mai bine să închizi ochii. Ce mai poate spune o femeie al cărei soţ este o vedetă ? Şi mai ales cînd se îndrăgosteşte de o altă vedetă?
"Mama i-a scris o scrisoare tatălui meu, ne povesteşte Marcel Cerdan junior, în care-i spunea: «Te părăsesc!». El a răspuns: «Dacă faci asta, te pocnesc!» Ei n-ar fi divorţat niciodată". Edith îi scria, şi ea, lui Marcel: "Sper, dragul meu, că nu ai prea multe necazuri cu soţia ta. Adoratul meu, te iubesc atît de mult şi aş vrea să n-ai niciodată nici cel mai mic necaz din cauza mea".
Iată, deci, că această rivală îi cere Marinettei, la cîteva luni după doliul său, să o întîlnească. Pentru că, la Paris, Piaf nu se mai hrănea. Neliniştiţi, prietenii săi o împing să intre în contact, prin intermediul mesei turnante, cu spiritul lui Marcel. Ei aranjează - subterfugiu grosolan - ca spiritul lui Marcel să-i vorbească. Piaf nu-şi dă seama că este trasă pe sfoară. "El" îi spune să mănînce şi o sfătuieşte să se vadă cu Marinette şi să vegheze asupra copiilor săi. Piaf, roasă de un cumplit sentiment de vinovăţie, presupune Nicolas Cerdan, fiul lui Marcel junior, acceptă. Îi cere Marinettei să o primească, o asigură că între Marcel şi ea nu era decît o mare prietenie". Se lasă, oare, Marinette înşelată? Bineînţeles că nu, dar, în loc să arunce gaz pe foc, ea se preface a crede, ne spune Nicolas. Pentru ca lucrurile să progreseze, pentru copiii ei. Această femeie, de 24 ani, a dat întotdeauna dovadă de o mare forţă de caracter - chiar şi astăzi, la 84 de ani - şi decide să rămînă cu capul sus. Anticipînd modernitatea, ea simpatizează cu rivala sa, impresionată, probabil, de adevărata sa suferinţă şi de generozitatea sa.
Marinette va veni s-o vadă pe Edith la Paris şi se va lăsa răsfăţată: croitori celebri, cei mai buni coafori. Se va întoarce la Casablanca, dar Edith va continua s-o ajute. Cînd fiul cel mare va dori să devină boxeur, Edith îi propune să-l ia la ea, la Paris.
Edith Piaf impreună cu familia lui Marcel Cerdan



Un patronim care inspiră întotdeauna dragoste

Din 1952 pînă în 1962, Marcel junior va face parte din viaţa acestei femei, care va veghea asupra lui ca asupra copilului pe care nu l-a avut. "În ciuda vieţii sale de saltimbanc, ea îmi pregătea tartinele la micul dejun înainte de a se culca din nou...Ea îmi vorbea de tatăl meu, pe care-l cunoscusem atît de puţin. Cum aş fi putut să n-o iubesc?
Edith Piaf, alături de Marcel jr.

La 60 de ani după moartea lui Marcel Cerdan, cel care a suportat comparaţia infernală cu tatăl său, lasă uneori impresia că îi este la fel de greu să se descurce atît cu filiaţia, cît şi cu afecţiunea celor "două mame". Descoperind în corespondenţa Piaf-Cerdan că bunicul său, cu puţin timp înainte de accidentul fatal, crease o linie de îmbrăcăminte de box, Nicolas reeditează această afacere: Moştenirea Marcel Cerdan. "Ţineam mult la asta, ne spune nepotul lui Marcel Cerdan, care este şi patronul unei firme de informatică, dar ţineam la ea, doream să-i aduc un omagiu celui care a fost un om de valoare, un campion inegalabil şi...un mare îndrăgostit".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu