vineri, 27 noiembrie 2009

"Eu am pus microfoane în casa Hertei Müller"

Radu Tinu, fostul adjunct al şefului Securităţii Timiş, a povestit pentru "Adevărul" cum a urmărit-o pe Herta Müller, scriitoare de origine română, laureată a Premiului Nobel în 2009. Scriitoarea a intrat în atenţia Securităţii cînd a început să se vadă cu un spion german. Considerată un element problemă, Herta Müller a primit "cadou" un microfon plantat în casă.


Cîştigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, Herta Müller, născută la Niţchidorf, Timiş, a fost o persoană incomodă pentru securişti. Scriitoarea a povestit în cărţile sale despre cum a fost hărţuită de oamenii cu "ochi albaştri", acesta fiind unul dintre motivele pentru care a primit distincţia.
"În dosarul meu există două persoane diferite. Una se numeşte «Cristina», este duşman al statului, este combătută. Pentru a o compromite pe această Cristina, în atelierul de falsuri al departamentului D (dezinformare) a fost fabricată o fantoşă din toate ingredientele care-mi pot face cel mai mult rău: o comunistă credincioasă sistemului, o agentă lipsită de scrupule. Oriunde mă duceam, eram condamnată să trăiesc cu această fantoşă. Ea nu era doar pusă pe urmele mele, ci mi-o lua chiar înainte", a povestit scriitoarea despre cum a trăit în comunism, într-un interviu acordat la "Deutsche Welle", în octombrie.
"Nu mai ţin minte unde am montat microfonul". Radu Tinu (60 de ani), adjunctul Securităţii Timiş în acea vreme, susţine însă că scriitoarea exagerează. "A intrat în atenţia noastră în momentul în care a început să se întîlnească cu ataşatul cultural al Germaniei, care era un spion. Atunci a intrat în verificări, nu în anchete! Dar aşa se făcea, cînd cineva avea legături cu spioni. Ea vorbeşte că apartamentul ei era răvăşit mereu, că găsea tablourile mutate. Nu este adevărat", a declarat Radu Tinu. Fostul şef de Securitate trebuia să-i monitorizeze pe studenţii străini şi pe artişti, iar Herta Müller era considerată un element problematic pentru regimul de atunci.
Potrivit lui Tinu, securiştii i-au făcut o singură vizită în apartament, cînd nimenii nu era acasă. Atunci ofiţerii au montat un microfon pentru a putea avea control asupra scriitoarei.
"Nu mai ţin minte unde a fost montat. Se puneau în pereţi, la bec, la priză, oriunde. Oricum, nu a fost depistat niciodată microfonul. Au trecut 25 de ani de atunci, nu îmi amintesc nici care a fost apartamentul ei. Vă daţi seama, la cîte microfoane am montat... Dacă luam numai o sută de euro pe bucată, eram acum milionar", a mai povestit Radu Tinu.

"HERTA ERA ATIPICĂ"
Herta Müller a fost chemată de 3 ori la Securitate. De 2 ori să poarte discuţii cu colonelul Neculai Păduraru, iar a treia oară a fost cînd a primit paşaportul ca să poată pleca. "Era chemată pentru verificări, să se vadă dacă e sinceră", susţine Tinu. Scriitoarea îi făcea pe securişti să se enerveze prin atitudinea ei nonconformistă. "Era atipică. Se îmbrăca ciudat şi prost. La blugi, avea un crac mai lung, unul mai scurt. Se tundea în scăriţe. Mie, personal, nu mi-a plăcut de ea, era urîtă", a mai afirmat Radu Tinu. Bănăţeanca a fost suspendată din învăţămînt, însă, spune Tinu, chiar el a intervenit pentru a fi reprimită în sistem: "Ne-am întîlnit cu Herta la inspectoratul şcolar. Am fost trimis ca inspector de la Ministerul Învăţămîntului. A fost suspendată pentru că fuma ca un turc. Obişnuia să fumeze şi în clasă. La intervenţia mea, a primit o catedră".

DĂDEA INFORMAŢII SPIONILOR NEMŢI
Fostul colonel mai susţine că Herta Müller era curtată de serviciul de spionaj german, astfel că Securitatea a trebuit să se poarte cu mănuşi cu ea.
Scriitoarea se întîlnea des, la Bucureşti, cu ataşatul cultural. "Herta Müller fabulează mult în romanele ei. Practic, scrie din experienţele altora. Ea nu a fost deranjată de Securitate. Din păcate, are o psihoză. Scrie că a fost dezbrăcată de un securist, pe nume Pelea. Probabil că se referea la colonelul Pele, dar acesta nu s-a întîlnit niciodată cu ea. Eu am fost şeful lui şi vă spun că nici nu a vorbit cu ea. Nu ştiu să fi fost chemată de un subaltern de-al meu, cel puţin cît am fost eu acolo", a afirmat Radu Tinu. Mai mult, acesta susţine că nici măcar prima ei carte, care a apărut la Editura Kriterion, nu a fost cenzurată. "Cum a apărut în Germania, cum a fost premiată!", a mai adăugat Tinu. El mai susţine că securiştii timişoreni au răsuflat uşuraţi cînd au scăpat de Herta Müller, în 1987, pentru că scriitoarea era ca un ghimpe pentru ofiţerii care erau "nevoiţi să suporte fiţele ei".
Pînă la închiderea ediţiei, laureata Premiului Nobel pentru Literatură nu a putut fi contactată pentru a comenta afirmaţiile lui Radu Tinu.

A FĂCUT PARTE DIN LOTUL "TIMIŞOARA"
Radu Tinu s-a născut la Beba Veche, în judeţul Timiş. Acesta a ajuns, în anul 1983, adjunctul de la Securitatea Timiş, iar înainte a ocupat postul de şef al Securităţii din Teleorman. El a făcut parte din lotul "Timişoara", în 1990. După ce a stat în arest timp de 717 zile, Radu Tinu a fost achitat. Acum este director la ASIROM, sucursala Timişoara.

ŞTEFAN BOTH
(Text reprodus din ziarul "Adevărul", nr. din 19 noiembrie 2009)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu