miercuri, 10 februarie 2010

PUTEREA VINDECĂTOARE A SOARELUI (IV)


Este posibil ca acel cancer de piele, care este letal, să se datoreze alimentaţiei, fără a avea vreo legătură cu razele ultraviolete. Legătura dintre expunerea la ultraviolete şi melanomul malign, cancerul de piele potenţial mortal, nu este încă înţeleasă. Există unele dovezi care atestă faptul că arsurile solare repetate au legătură cu melanomul. Cu toate acestea, un alt studiu a arătat că cel mai mare factor de risc este alimentaţia în care există un dezechilibru al grăsimilor, în special în rîndul oamenilor care nu consumă suficienţi acizi graşi omega-3.



Rolul ozonului nu este prea clar
Agitaţia negativă cu privire la legătura dintre ozon şi cancerul de piele poate să fie mai degrabă o legendă decît un fapt ştiinţific. Un studiu al influenţei reducerii stratului de ozon asupra cancerului de piele a scos în evidenţă faptul că, deşi stratul de ozon nu s-a schimbat în Norvegia, rata melanomului malign a crescut oricum. Rapoartele despre oile din Chile care dezvoltă cataractă datorită apropierii de gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii nu sînt fundamentate ştiinţific. Este interesant că studii ulterioare, efectuate în Chile, au arătat că nu există nici o schimbare semnificativă în starea de sănătate a populaţiei umane sau animale.

Lipsa vitaminei D este periculoasă
Oamenii la care s-a diminuat vitamina D sînt mult mai predispuşi să dezvolte cancer de sîn, de colon, ovarian şi de prostată; de asemenea, deficienţa vitaminei D este asociată şi cu bolile de inimă, cu hipertensiunea, scleroza multiplă, hepatita şi soteoporoza. Multe studii au arătat scăderea vitaminei D la cei care locuiesc în zone lipsite de soare, la cei care sînt obligaţi să stea în casă sau sînt spitalizaţi, la indivizii cu pielea închisă la culoare şi la femeile care se îmbracă de obicei cu rochii şi văluri ce împiedică expunerea pielii la soare. Acest lucru este adevărat chiar şi la cei care iau suplimente alimentare. Cei mai în vîrstă suferă de deficienţe ale vitaminei D în timpul lunilor de iarnă, cînd lumina Soarelui este mai scăzută.

Expunerea scăzută la soare are legătură cu cancerul
Multe studii ştiinţifice, foarte bine documentate, demonstrează faptul că femeile care trăiesc la latitudini nordice sînt cu 150% mai predispuse să dezvolte cancer ovarian şi cancer de sîn decît cele care trăiesc în zone sudice, mai însorite. Unul dintre studii a demonstrat, de asemenea, că femeile care lucrează în aer liber sînt în mod semnificativ mai puţin predispuse să dezvolte cancer de sîn sau de colon. Vitamina D protejează împotriva acestor tipuri de cancer. (Va urma)
Prof. dr. DOREE VIRTUE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu