vineri, 12 februarie 2010

PUTEREA VINDECĂTOARE A SOARELUI (VI)

Lumina Soarelui pătrunde în corp în principal prin ochi, care direcţionează lumina către glanda pineală din creier. Glanda pineală foloseşte apoi lumina soarelui pentru a produce acest hormon folositor, melatonina, care declanşează producerea de serotonină.
Serotonina este importantă pentru a ne păstra calmi, ajutîndu-ne să dormim bine noaptea, diminuînd simptomele premenstruale şi incontinenţa urinară şi reducînd pofta de carbohidraţi. Deoarece multe din medicamentele psihoactive acţionează prin creşterea serotoninei, expunerea la soare ar putea duce la reducerea folosirii acestor medicamente.Studiile au demonstrat că ochelarii de soare, lentilele de contact şi ochelarii de vedere modifică capacitatea ochilor de a percepe razele soarelui. Cînd purtăm ochelari de soare, creierul nu realizează care este gradul noastru de expunere la soare, încît nu secretă la fel de multă melatonină ca atunci cînd se află în plină lumină. Melatonina, care ne face să ne bronzăm, ne oferă şi protecţia naturală împotriva soarelui. Corpul nostru nu realizează că se află într-o maximă expunere la soare atunci cînd purtăm ochelari de soare, prin urmare nu-şi va produce mijloacele naturale de apărare care să împiedice arsurile solare. Asta se întîmplă deoarece ochii ajută corpul să ajusteze producţia de melatonină în funcţie de expunerea la soare. Melatonina oferă protecţia naturală împotriva soarelui. Sticla de orice fel - fie că vorbim de sticla ferestrelor, par-bizelor maşinilor, ochelarii de vedere, lentinlele de contact sau ochelarii de soare - filtrează şi împiedică pătrunderea razelor sănătoase de soare.
Bilogic vorbind, sîntem făcuţi să fim expuşi la soare pentru a fi sănătoşi şi fericiţi. Pigmenţii noştri din hemoglobină (globulele roşii din sînge) sînt virtual identici cu clorofila din plante. Clorofila absoarbe lumina soarelui şi o transformă în energie şi hrană pentru creştrea şi sănătatea plantei. În mod asemănător, corpul nostru are de cîştigat de pe urma expunerii la soare.
Aşadar, să ne bucurăm de o cantitate moderată de lumină solară dimineaţa sau după-amiaza tîrziu (cînd razele ultraviolete nu sînt prea puternice), fără ochelari de soare sau ecrane de protecţie pare să fie foarte important pentru sănătate. Cei ca-re lucrează în birouri, cei obligaţi să stea în casă sau pacienţii spitalizaţi ar face foarte bine să deschidă geamurile şi să permită luminii soarelui să pă-trundă, dacă este posibil. Dacă aceasta nu se poate realiza practic, o plimbare afară, în timpul pauzei, este o idee bună.
Cremele de protecţie nu sînt panacee, deoarece studiile arată că oamenii stau astfel mai mult timp la soare decît este recomandat, ei presupunînd că substanţele de protecţie îi vor proteja. Aceste substaţe ce se găsesc în comerţ sînt încărcate cu substanţe chimice pe care porii le absorb în organism. Aceste loţiuni blochează şi razele ultraviolete, care sînt importante în producerea şi absorbţia vitaminei D, precum şi în scăderea presiunii (tensiunii) sanguine şi a colesterolului. (Sfîrşit)

Prof. dr. DOREEN VIRTUE

2 comentarii: