În timpul lunilor de iarnă, oamenii care suferă de SAD trec prin depresie, devin letargici, dorm excesiv, au poftă de carbohidraţi, iau în greutate, îşi pierd interesul pentru activităţile desfăşurate cu alţi oameni, adesea se simt vinovaţi şi simt în general cum le lipseşte cheful de viaţă. Simptomele se ameliorează cînd cei care suferă de SAD sînt expuşi luminii spectrului solar.
Lumina Soarelui creşte performanţele mentale şi fizice.
Un studiu efectuat pe 22.000 de studenţi americani a descoperit că atunci cînd se aflau în săli de clasă expuse la lumina naturală, rezultatele testelor lor creşteau cu 26%. S-a arătat că lumina soarelui scade presiunea (tensiunea) sanguină, creşte alimentarea cu sînge a organelor şi a muşchilor, amplifică alimentarea cu oxigen a ţesuturilor şi creşte glicogenul (energia stocată) în muşchi şi în ficat.
Lumina Soarelui este benefică pentru sănătate.
Pe lîngă creşterea rezervei de vitamina D, lumina Soarelui are un efect asemănător insulinei, care este benefic pentru diabetici. Exerciţiile fizice făcute afară, la soare, scad cantitatea de acid lactic, lucru care poate reduce febra musculară.
Expunerea la soare scade, de asemenea, colesterolul şi creşte toleranţa noastră la stres, pentru că scade presiunea (tensiunea) sanguină şi ritmul respirator.
Potrivit lui Zane Kime, doctor în medicină, autor al lucrării Lumina soarelui, atunci cînd sîntem supuşi stresului, producem prea mult monofosfat ciclic adenozin (cAMP), care ne afectează sistemul imunitar şi ne reduce rezistenţa la cancer. Acest lucru este adevărat mai ales la persoanele ale căror regimuri alimentare conţin o mare cantitate de grăsimi polinesaturate. Se pare că cAMP este foarte sensibil la expunerea la soare, iar aceasta îl diminează şi distruge. Asta are un efect sedativ, care este unul din motivele pentru care adesea ne simţim somnoroşi cînd stăm la soare.
Lumina Soarelui aduce beneficii copiilor.
Studiile arată că lumina Soarelui poate vindeca hepatita neonatală şi creşte masa osoasă la copii înainte de pubertate.
De asemenea, mamele care stau la soare în perioada gravidităţii au şanse mai mari să dea naştere unor copii mai înalţi decît ai mamelor care ies prea puţin la soare în această perioadă. (Va urma)
Prof. dr. DOREE VIRTUE
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
frumos peisaj.tot ce va doriti.
RăspundețiȘtergere@jan. multumesc pentru vizita si pentru apreciere..
RăspundețiȘtergere