duminică, 12 februarie 2012

Grapefruit

Conform unui recent studiu american, nivelul sanguin de acid folic este mai scăzut la persoanele care suferă frecvent de stări depresive.

Acidul folic (vitamina B9) contribuie la formarea de celule sănătoase şi joacă un rol foarte important în prevenirea anomaliilor sistemului nervos.

Totodată, grapefruit-ul este un ingredient cheie al producţiei de serotonină, care mai este uneori sugestiv numită „hormonul fericirii”. Prin urmare, consumul chiar şi numai al unui singur fruct de grapefruit pe zi poate aduce o imediată stare de înseninare psihică. De altfel, unul dintre principalele efecte ale acidului folic (vitamina B9) este acela de menţinere a stării de echilibru psihic şi emoţional. Tocmai de aceea, un pahar de suc proaspăt de grapefruit, îndulcit cu miere, poate face să dispară aproape instantaneu stările psihice nefaste.

Grapefruit-ul este o sursă excelentă de nutrienţi şi fitochimicale, necesare pentru o dietă sănătoasă. Este o sursă bună de vitamina C, vitamina A şi de potasiu, de fibre pectinice, iar sucul este o nemaipomenită sursă de fier. Cele roz şi cele roşii conţin antioxidantul licopene cu efect benefic asupra organismului, ceilalţi antioxidanţi conţinuţi în aceste fructe fiind vitamina C şi flavonoizii.

Numeroase studii au arătat că la pacienţii cu boli cardiace, folosirea unui grapefruit pe zi scade nivelul colesterolului semnificativ comparativ cu cei care nu îl consumă în dieta zilnică. Nivelul de colesterol crescut cronic este un factor de risc major la pacienţii cu boli cardiace. Studiile au fost făcute pe pacienţi cu by-pass aorto-coronarian şi cu nivele crescute ale lipidelor ce nu răspund la administrarea de statine. Grapefruitul roşu scade mai eficient decât cel alb trigliceridele din sânge, respectiv nivelul seric de colesterol total şi de LDL colesterol (bad cholesterol), la pacientul coronarian. În plus teoriile arată că scăderea indexului glicemic ajută la metabolizarea grăsimilor. Iar pentru cei care vor să slăbească se pare că scade apetitul.

Grapefruitul ajută la curăţirea sistemului digestiv şi urinar. Aduce un echilibru bun pentru sistemul nervos şi ajută sistemul respirator. Poate fi folositor în tratamentul osteoporozei. Consumul regulat poate ajuta la menţinerea unei piele sănătoase, sucul e folosit uzual pentru tratamentul acneei, iar uleiul esenţial este foarte popular pentru masaj. Are un puternic efect antimicrobian, cu activitate împotriva bacteriilor şi împotriva fungilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu